De ce simțim nevoia să ne punem bijuterii la ocazii deosebite? De cele mai multe ori, marcăm momentele importante din viața noastră cu fast, în cadrul unor ceremonii somptuoase, la care iau parte cei mai apropiați oameni și în care, în mod ritualic, defilăm unii în fața altora nu doar cu emoțiile, ci și cu bijuteriile pe care le purtăm. Ne place, uneori, să ne etalăm în toată splendoarea, mai ales la ocazii speciale și, prin bijuteriile pe care le alegem în aceste contexte ne dorim să demonstrăm câte ceva în fața altora sau chiar nouă înșine.
Noi, oamenii, suntem, totuși, niște animale ciudate. De milenii punem prețuri diferite pe minerale și pietre strălucitoare pe care le găsim în natură și, în funcție de cât de mult e cotat pe piață un metal sau o pietricică, apreciem direct proporțional valoarea acesteia. Ne place să facem paradă de forță, de bogăție, de stil. Bijuteriile înseamnă mai mult decât o simplă plăcere, fie ea vinovată sau nu. Purtăm bijuterii la ocazii deosebite ca să ne arătăm statutul social, să impresionăm, să fim acceptați în societate sau pur și simplu ca să șocăm.
Până la urmă, ce sunt bijuteriile? Niște obiecte din materiale mai mult sau mai puțin prețioase, pe care le folosim ca mijloace de comunicare non-verbale. Mai jos, găsiți o listă succintă a câtorva dintre evenimentele deosebite cele mai recurente în viața unui om și o sugestie asupra bijuteriilor ideale de purtat/oferit cadou într-o asemenea conjunctură
.
Bijuterii pentru petreceri de Crăciun în familie
Cum ar zice Tolstoi, fiecare familie este nefericită în felul ei. De obicei, la sărbătorile care reunesc familia mai mult sau mai puțin extinsă, și bijuteriile au rolul lor deloc de neglijat. Nu poți să apari la masa de Crăciun fără să porți cerceii de la bunica, colierul de la soț sau, mai știu eu, brățara de la cumnată, pe care, nu-i așa, cu atâta iubire ți le-au oferit la vreo altă ocazie deosebită, fără să stârnești discrete priviri piezișe sau oftaturi camuflate de nemulțumire sau tristețe. De sărbători, toată lumea trebuie să fie fericită și e un moment prielnic să arăți gratitudine și, de ce nu, chiar bun simț, purtând bijuteriile pe care le-ai primit în dar.
De aceea, dragii mei, e foarte important să oferiți bijuterii la ocazii frumoase, pe care nimeni nu le va considera o povară în cadrul adunărilor familiale! Bijuteriile de dăruit trebuie alese atent, după un studiu aprofundat al preferințelor persoanei căreia doriți să-i faceți o surpriză. Cadoul spune mai mult despre cel care oferă decât acesta bănuiește și decât, poate, și-ar dori.
De la obiectul dăruit, la modul în care este ambalat, la felul în care oferi, momentul pe care-l alegi ș.a.m.d., toate aspectele legate de ritualul oferirii de bijuterii fac parte din darul în sine o experiență complexă, în care atât cel care oferă, cât și cel care primește sunt atenți la mai multe detalii decât la cadoul în sine.
Morala: cumpărați bijuterii de bun gust, iar dacă nu sunteți siguri ce să alegeți, nu uitați: clasic e fantastic! Nu poți da greș cu o piesă clasică, din materiale prețioase îndrăgite de milenii.
Bijuterii pentru baluri de absolvire
La balul de absolvire a liceului sau a facultății, toate fetele se visează prințese, iar băieții … prinți. Și unii, și ceilalți, poartă, de obicei, bijuterii. Balurile elegante sunt ocazii ideale pentru bărbați să se accesorizeze mai mult, să scoată din dulap butonii extravaganți, ceasurile fistichii, inelele de baroni care-i fac să se simtă poate mafioți ca în The Godfather, poate chiar boieri ca în epoca fanariotă.
Dacă doriți să-i faceți o surpriză unui tânăr bărbat care se duce la bal, butonii sunt cea mai bună alegere! Aceștia pot fi din argint, cu pietre prețioase sau semiprețioase, din aur galben sau alb, în funcție de buget și de dress code. În orice caz, butonii se încadrează în seria cadourilor signature, de neuitat, care îi vor aduce mereu aminte celui care îi poartă de cel sau cea care i-a dăruit. În plus, butonii nu ies niciodată din modă.
La fete, situația în cazul balurilor de absolvire e mai complexă. Nu poți să cumperi bijuterii fără să ai măcar o bănuială despre rochia pe care și-a ales-o, pantofii pe care îi va purta sau plicul/clutch-ul la care s-a gândit. De aceea, cel mai bine e să cumpărați bijuterii pentru această ocazie împreună cu protagonista, care are cu siguranță o idee despre accesoriile cu care și-ar dori să-și îmbogățească ținuta. De obicei, pentru baluri fastuoase, în săli de bal mărețe și elegante, cerceii candelabru sau colierele prețioase, din metale nobile și cu cristale strălucitoare, diamante, perle șamd, sunt alegeri bune.
Bijuterii pentru majorate
Când o persoană dragă împlinește 18 ani, e o ocazie bună să-i oferiți un cadou memorabil, care să-i amintească peste ani de legătura voastră specială și de momentul în care i-a fost oferit. Puține cadouri pot îndeplini aceste două condiții simultan, iar printre acestea se numără, fără îndoială, bijuteriile.
Cercei, inele, broșe, coliere, butoni, ceasuri, diademe! Sunt o mulțime de piese din care puteți alege, iar variante sunt pentru toate gusturile și pentru aproape orice buget!
Dintre toate variantele de cadouri, cea a bijuteriilor nu va ieși din modă niciodată pentru că întotdeauna va exista o piesă potrivită pentru oricine. Iar astăzi, când poți comanda și plăti online, surpriza ta e la un click distanță de a aduce bucurie omului la care ții.
Bijuterii la ocazii – Inelul de logodnă
Au existat diferite mode în ceea ce privește inelele de logodnă. Dintre acestea, cea mai populară și mai influentă este moda inelului cu diamant, rezultatul unei strategii reușite de PR în america secolului trecut și al cărei public țintă era clasa de mijloc. Cu cât mai scump era inelul și mai mare diamantul, cu atât mai bine!
Multe cupluri se detașează de regulile impuse artificial de societate și au felul lor unic de a-și marca logodna, și fără să aleagă neapărat cel mai mare diamant disponibil în magazin.
Personal, îmi plac bijuteriile inedite, unicat, cele care spun o poveste, bijuteriile non-conformiste și cele de familie. Nu că n-aș aprecia un diamant nou nouț, proaspăt scos din cutie, dar povestea bijuteriei mă emoționează și mă interesează mai mult.
Sigur, fiecare femeie are propriile fantezii legate de inelul de logodnă, fiecare visează la altfel de bijuterii. Esențial este ca inelul să reflectă o pasiune reală și nu o obligație imposibil de evitat.
Oricum, dintre toate bijuteriile care pot fi gravate, cred că inelul de logodnă e cel mai potrivit să poarte un scurt mesaj, pe care doar stăpâna lui legitimă să-l cunoască.
Verighetele
În privința verighetelor, trebuie împăcată și capra, și varza. Dacă ea vrea inel cu aur galben și alb, ca să-l poată asorta apoi la orice tip de bijuterii, iar el își dorește ceva simplu și discret, atunci soluția compromisului e cea mai buna! Ea să-și ia ce inel vrea, iar el așijderea.
Din fericire, canoanele estetice moderne nu mai impun demult ca verighetele să fie identice. Unii soți nici măcar nu poartă verighetele după cununie. E o alegere personală, ce ține de preferințele fiecărui cuplu în parte. Noroc că în ziua de azi poți să-ți alege dintr-o gamă interminabilă de variante, uneori chiar direct de pe internet!